Апарат ОТW-Z фірми «Бюлер» (Швейцарія), що працює за принципом киплячого шару, входить в установку, схема якої показана. В сушильно-охолоджуючу камеру 8 апарату повітря, обчищене у фільтрі 1, подається вентилятором 2 через нагреватель 3. Повітровід з’єднується з апаратом гнучким рукавом 4.
На вхідному патрубку апарату встановлений пульсатор 5, одержуючий обертання від електродвигуна 6. Усередині камери 8 розташована перфорована сталева перегородка 9, отвори в якій значно менше розмірів частинок оброблюваного продукту, який входить через патрубок 7 і виходить через патрубок 15. Лопаті пульсатора періодично перекривають надходження повітря під перегородку 9, що створює умови для виникнення киплячого шару і здійснення необхідного технологічного процесу: сушки, охолоджування або комбінації того і іншого.
Рис - Сушильний – охолоджувальний апарат OTW-Z: а – схема; б – сушильна камера
Якщо після сушки вимагається охолодити оброблюваний продукт (наприклад, в цукровому виробництві кристали цукру спочатку сушать, а потім охолоджують), то установку забезпечують фільтром 13, вентилятором 14 і перегородкою 16, подаючої холодне повітря в необхідному напрямі. Якщо вимагається тільки охолодити продукт, то в основній магістралі відключають нагрівач 3.
Що подається в апарат вентиляторами 2 і 14 повітря створює надмірний тиск. Тому зайва кількість повітря разом з дрібними частинками відсмоктується вентилятором 11. Між апаратом і вентилятором встановлюється циклон 10. Відокремлені від повітря частинки нагромаджуються в збірці 12.
Сушильна камера апарату ОТW-Z виконана з листової сталі у вигляді призматичного корпусу, встановленого на опорах 11 і 13. Корпус забезпечений також вхідним 4 і вихідним 10 отворами для оброблюваного продукту. Через отвір 7 подається гаряче або холодне повітря, яке після теплообмінного процесу відсисається через патрубок 5.
Для поліпшення транспортування продукту через робочу зону усередині апарату може бути встановлений скребковий конвейєр. В цьому випадку приводний вал 7 одержує обертання від електродвигуна 8, а вал 2 є натяжним.
Візуальний контроль над технологічним процесом здійснюється через прозорі вікна 3, які закриваються замками 6 і відкидаються у разі потреби на шарнірах 12. Торцева кришка 9 забезпечує доступ до приводного валу 7 і розвантажувальному отвору 10.
Технологічний процес здійснюється таким чином.
Належний обробці продукт поступає в апарат і в киплячому шарі переміщається по перфорованій перегородці. Гаряче або холодне повітря пронизує весь шар, що значно інтенсифікує теплообмін. У разі потреби продукт переміщається по робочій зоні за допомогою механічного пристрою, наприклад скребковим конвеєром.