Маслоутворювач ЯЗ-ОМЕ застосовується при виробництві вершкового масла в невеликих кількостях методом періодичного збиття. Початковою сировиною є вершки 35% жирності. Вершки закладаються в бункер маслоробки в кількості, що становить не більше половини її геометричного об’єму. Процес перетворення вершків у вершкове масло триває від 1 до 2-х годин. Побічним продуктом є пахта. Співвідношення готове вершкове масло/пахта складає приблизно один до одного (рис. 2.35).
Маслоробка Я3-ОМЕ
Технічна характеристика маслоробки ЯЗ-ОМЕ
геометрична місткість – 130 літрів;
максимальний об’єм завантаження – 65 літрів;
тривалість технологічного циклу – 1,5 години;
споживання електроенергії за цикл –1,1 кВт/ч;
займана площа – 0.7 кв. м.;
маса – 24 кг.