Правила узяття середньої проби молока (ГОСТ 13928-84)
Прилади і реактиви: Мутовка, металева трубка діаметром 9 мм, черпаки на 250 мл, пляшки на 100-250 мл, пробки, 40%-ний формалін, 33% розчин перекису водню, 10%-ний розчин двухромовокислого калія, циліндри на 250 мл [13, 14].
Відбір середньої проби молока - одна з найважливіших умов правильного визначення якості - проводять в різних виробничих умовах строго пропорційно кількості наявного молока. Середня проба повинна точно характеризувати удій або партію молока в цілому. Для повного аналізу середня проба на молочних заводах складає 500 мл, в лабораторіях ветсанекспертізи на ринках - 250 мл, при дослідженні тільки кислотності і жиру достатньо мати 50 мл молока. Для рівномірного розподілу жиру перед узяттям проби молоко ретельно перемішують повільним круговим рухом мутовки, занурюючи її зверху вниз і назад 8-10 разів.
Проби молока відбирають лудженою металевою трубкою діаметром 9 мм, трубку занурюють поволі, строго вертикально до дна, потім щільно закривають отвір великим пальцем, виймають трубку і молоко переливають в чисту суху пляшку з гумовою або кірковою пробкою. На етикетках записують кличку і індивідуальний номер корови, назву ферми, дату відбору проби.
Від однорідного молока, що випускається у флягах, відбирають 5% від загальної кількості і потім з них беруть середню пробу 500 мл. Від молока, розфасованого в пляшки і пакети, беруть залежно від кількості 2-5 упаковок. По нормі від корови або групи корів беруть середню пробу від 2-добового суміжного удою пропорційно його величині, але щоб в цілому вийшло 250 мл [13, 14, 15].