Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

Вальцовий верстат А1-БЗ-2Н. Відтворений по ліцензії фірми «Бюлер» (Швейцарія), аналог МDDL. Зерно і проміжні продукти у вальцьових верстатах подрібнюються в клиновидному просторі, утвореному циліндровими поверхнями двох паралельних вальців, що обертаються назустріч один одному з різними швидкостями. Руйнування зерен відбувається в результаті поєднання деформацій стиснення і зсуву. Причому переважання того або разом типу деформації залежить від відношення швидкостей вальців і взаємного розташування несиметричних рифлій на поверхні вальців.

Четирехвальцовий верстат А1-БЗ-2Н (рис. 1.17) складається з наступних основних вузлів: приймально-живлячого пристрою; вальців, що мелють; механізмів настройки і паралельного зближення вальців; приводу вальців; системи привалу - відвала вальців і станини.

Приймально-живлячий пристрій складається з приймальної труби, вальцового живлячого механізму з приводом, заслінки і системи регулювання подачі продукту.

Приймальна труба 6 є скляним циліндром діаметром 298 мм, встановлений в горловині 7 вальцового верстата. Приймальні труби вальцових верстатів, обслуговуючих різні технологічні системи, розділені вертикальною перегородкою, яка забезпечує автономне живлення кожної половини верстата.

У кожній половині труби встановлений чутливий елемент 8 сигналізатора рівня продукту.

Механізм подачі залежно від физико-механических властивостей початкового продукту у верстатах різних технологічних систем має сім форм виконання і включає в різних поєднаннях валковий живильник, редуктор (перемикач швидкостей), заслінку і привід.

Вальцовий верстат А1-БЗ-2Н

Рис. - Четырехвальцовий верстат А1 – Б3 – 2Н.

Діаметр валів і шнека 74 мм. На поверхні дозуючого валу 3 нанесені подовжні рифлі з ухилом 1°30’ в кількості 50, 30 або 20 залежно від технологічної системи.

Шнек 4 виконаний у вигляді валу з лопатями, встановленими перпендикулярно до його осі. Лише крайні лопаті розташовані так, щоб злегка затримати просування продукту в осьовому напрямі.

Швидкість обертання дозуючого валу живлячого механізму встановлюють так, щоб шар продукту був тонким, але розподілявся по всій довжині валу.

Заслінка 9 із зубчатою або гладкою кромкою утворює з дозуючим валом 3 живлячий зазор, який встановлюють уручну регулятором 10, розміщеним на внутрішній стороні станини 16 верстата.

Вальци 7, 2, що мелють, встановлені парами в обох половинах верстата. Причому лінія, що сполучає центри торцевих кіл вальців, утворює з горизонталлю кут 30°. Із зменшенням цього кута поліпшуються умови живлення вальцової пари, і збільшується коефіцієнт заповнення зони подрібнення. Довжина вальця 1000 мм. Маса порожнистого вальця 270 кг, приблизно на 30% менше цільного.

Валец є двошаровою порожнистою циліндровою бочкою, яку відливають з чавуну на відцентровій литьевій машині. Діаметр внутрішньої порожнини бочки 158 мм, глибина зовнішнього вибіленого шару (робочого) 10 мм. Валец виконується порожнистим, що не тільки зменшує масу верстата, але і дозволяє організувати водяне охолоджування поверхні вальця.

Охолоджування вальця відбувається таким чином. Вода через кран, регулюючий подачу, потрапляє в ізольовану камеру, звідки через радіальний отвір - в трубку і з неї розбризкується в порожнину вальця. Відцентрові сили інерції, що виникають при обертанні вальця, сприяють хорошому змиванню внутрішньої його порожнини і відведенню теплоти. При нормальній роботі системи охолоджування температура швидкообертаючогося вальця не повинна перевищувати 60 °С.

Охолоджування вальців робить позитивний вплив на технологічні показники помелу. Зниження температури в зоні подрібнення запобігає підсушуванню оболонок і перегріву продуктів помелу. Зменшення вологовіддачі стабілізує вогкість продуктів подрібнення, відповідно знижується кількість зарядів статичної електрики. В охолоджених продуктах менше вірогідність конденсації вологи в самоточних трубах і на ситах розсівань. Зниження теплового розширення охолоджуваних вальців забезпечує стабільність робочого зазору.

У процесі помелу до робочої поверхні вальців прилипають коржики подрібнених частин зерна. Для очищення рифлених вальців встановлені щітки 7 з полімерного матеріалу. Мікрошороховаті вальці і вальці 12-й розмельної системи очищуються ножами 14. Для поліпшення умов пуску приводного електродвигуна необхідно, щоб ножі стикалися з поверхнею вальців тільки після привалу. Це досягається блокуванням переміщення ножів з поворотом ексцентрикового валу за допомогою тросів. Зазор між вальцямі і ножами не повинен перевищувати 0,02 мм.

Механізм приводу вальців складається з приводу верхнього вальця і міжвальцевої передачі. Момент від електродвигуна, що крутить, передається кліноременной передачею на відомий шків, який встановлений на правій цапфі верхнього вшидкообертаючогося вальця і закріплений клиновою шпонкою. Діаметр провідного шківа для приводу рифлених вальців складає 150 мм, а для мікрошороховатих - 132 мм.

Настройка вальців на паралель проводиться двома механізмами гвинтового типу, зв’язаними з механізмом паралельного зближення. Механізм настройки влаштований таким чином.

При обертанні штурвалу 13 за годинниковою стрілкою підіймається один кінець нижнього вальця. При обертанні штурвалу у зворотному напрямі кінець нижнього вальця відводиться. Стопорною головкою за допомогою рукоятки 12 фіксують встановлене положення нижнього вальця, так само встановлюють і інший кінець вальця.

Максимальна зміна зазору між вальцямі механізмом настройки паралелі складає 4,4 мм. Чутливість механізму характеризується зміною зазору за один оборот штурвалу і рівна 0,22 мм. Якщо подрібнення по довжині вальців неоднакове, обертанням штурвалу 13 піднімають або опускають кінці вальців, вирівнюючи робочий зазор між ними.

Механізм паралельного зближення вальців після їх настройки призначений для точної установки робочого зазора. Необхідний робочий зазор між вальцямі встановлюють обертанням рукоятки 12, при цьому нижній валець або наближається, або відходить. Максимальна зміна зазору між вальцямі механізмом паралельного зближення складає 1,2 мм, а чутливість механізму за один оберт рукоятки - 0,06 мм.

Система привалу - відвала вальців забезпечує автоматичне і ручне управління цими операціями.

Ручний привал вальців виконується підйомом рукоятки 12. Положення привалу фіксується клямкою. Клямка має два зуби для часткового або повного привалу вальця. Положення клямки утримується нажимним ексцентриковим фіксатором.

При опусканні рукоятки або знятті клямки з упору система спрацьовує в зворотному порядку, і під дією власної маси нижнього вальця і пружини кручення відбувається відвал. При попаданні в межвальцовий зазор чужорідних тіл розміром до 5 мм запобіжна пружина забезпечує безпечне їх проходження за рахунок відвала нижнього вальця.

У робочому режимі функціонує автоматична система управління привалом - відвалом вальців. Як датчик системи управління використаний сигналізатор рівня СУС-м-115 продукту, а виконавчими механізмами служать електромагнітний клапан і пневмоциліндр.

Чутливий елемент місткості 8, сигналізатора рівня, встановлений в приймальній трубі вальцового верстата. Продукт, що знаходиться в приймальній трубі, змінює електричну місткість чутливого елементу, який виробляє сигнал управління. Його величина безпосередньо залежить від ступеня заповнення горловини верстата продуктом, що поступає на подрібнення. Управляючий сигнал перетвориться в напругу постійного струму і посилюється в схемі електронного блоку. При певній величині сигналу відбувається замикання контактів реле. В результаті електромагнітний клапан відкриває доступ стислому повітрю під тиском 0,5 МПа до поршня пневмоциліндра. Поршень піднімає шток і через систему важелів розвертає ексцентриковий вал на привал нижнього вальця.

При зменшенні рівня продукту в приймальній трубі до певної межі управляючий сигнал по величині стає недостатнім для утримання контактів реле в замкнутому стані, і механізм спрацьовує на відвал вальця.

При роботі верстата в автоматичному режимі можливий примусовий відвал вальців ручним пнемоперемикачем.

Технологічний процес подрібнення зерна протікає так. Зерно по приймальній трубі 6 поступає в горловину 7 верстата. Розташований в ній чутливий елемент 8 сигналізує про наявність зерна, завдяки чому відбувається привал нижнього вальця 1. Одночасно сигнал передається шнеку 4 і живлячому валу 3 для подачі продукту на подрібнення. Під дією маси продукту шторки датчики 5 почнуть опускатися, і через систему важелів повернуть заслінку 9, і через зазор між нею і дозуючим валом продукт поступить на подрібнення. Подрібнені продукти поступають в два бункери 15, а потім механічним або пневмотранспортом прямують на подальшу переробку.

Як тільки припиниться надходження продукту в приймальну трубу верстата, ланцюг електромагнітного клапана розімкнеться, спрацює система важелів і відбудеться відвал вальців, що мелють. Одночасно зажевріє лампочка на лицьовій панелі верстата, що сигналізує про холостий хід.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство