Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

ЕФІРНІ ОЛІЇ, ЇХ СКЛАД І ВЛАСТИВОСТІ

Запашні речовини рослин, звані ефірними оліями, володіють олійною консистенцією і летючістю. Велика частина їх легша за воду; але э ефірні олії важкіші - вони тонуть у воді.

Ефірні олії звичайно безбарвні або забарвлені в слабо-жовтий колір. Рідкі вони інтенсивно-жовті, оранжеві або червонуваті іноді зустрічаються зелені, голубі і сині олії. Останні три забарвлення обумовлено наявністю в них високомолекулярних з'єднань - азуленів.

Сила запаху запашних олій пов'язана з їх летючістю. Було зроблено безліч спроб класифікувати запахи. Найвдалішою вважається класифікація, заснована на фізичних властивостях запашних речовин. Для кожної речовини, відмінної від іншого типом запаху, є характерна смуга поглинання на певній ділянці ультрафіолетового спектру. Приводиться шість основних типів запаху: квітковий, фруктовий, пряний, смолянистий, пригорілий і гнильний.

Запах може бути однорідним і складним, залежно від того, чи обумовлений він одним компонентом або сумішшю речовин, званою букетом. В суміші часто можна уловити провідний запах переважаючої речовини (наприклад, у м'яти ментолу, у шавлії мускатного ліналілацетату і т. д.).

Ефірні олії відрізняються стійкістю первинних запахів. Чим більше вони містять в'язких високомолекулярних з'єднань (смола, віск), які адсорбують летючі компоненти олій, тим менше схильні до окислення, випаровування і полімеризації. Тому конкрети, одержувані з рослин розчинниками, володіють більшою стійкістю, ніж ефірні олії, здобуті паровою перегонкою.

Хімічний склад ефірних олій

Ефірні олії є сумішами речовин, до складу яких входять головним чином вуглеводні і кисневмісні з'єднання, рідкий азот і сірковміщуючі компоненти.

У рослинах вони знаходяться у вільному стані і в хімічному зв'язку з іншими речовинами. Вільні ефірні олії нерозчинні в клітинному соку; вони плавають в ньому окремими крапельками або знаходяться в спеціальних, складних ефіросховищах.

З'єднання ефірних олій з глюкозою одержали назву глюкозидів. Часто ефірні олії знаходяться в комплексі з декількома різними цукрами, дубильними і фарбувальними речовинами. Такі з'єднання називаються гетерозидами. Глюкозидно - і гетерозидно зв'язані ефірні олії розчинені в клітинному соку і виявляються тільки після ферментації рослин. Вільні ефірні олії зустрічаються у більшості ефіроолійних культур з сімейства губоцвітих і зонтичних, а також у герані, ветіверії і полини., відносяться до терпенів і їх похідних. Хімічна формула терпенів включає кратну кількість п'яти вуглецевих атомів ізопрена (C5H8) [6, 7].

До речовин із структурою ізопрена відносяться сеськвітерпени (C15), дітерпени (С20) та ін. [1, 7].

Найпростіші терпенові з'єднання - аліфатичні терпени (С10) - мають відкриті ланцюги вуглецевих атомів [1, 2, 6, 7].

До складу ефірних олій постійно входять терпенові рослини, хоча і в дуже незначній кількості, деякі речовини жирного ряду, представлені спиртами, альдегідами, кетоном і кислотами: мурашиною, оцетовою, олійною. Вони зустрічаються в свіжоотриманих оліях, переважно в зв'язаному стані у вигляді ефірів з терпеновими спиртами (геранілацетат, борнілформіат, терпенілбутірат і т. д.).

Зв'язані ефірні олії знаходяться в квітках троянди, жасмину, гіацинта, лілії, гвоздики і туберози. Головні їх компоненти належать до примітивних кисневмісних терпенів з відкритими ланцюжками (гераніол, цитронеллол, ліналоол, нерол, цитраль), до речовин з бензоловими кільцями (бензальдегид, бензоловий спирт, евгенол, коричний спирт, кумарин, саліцилати та ін.) і до кільчастих з'єднань, до складу яких входить азот (індол, антранілати).

У квіткових оліях відсутні кислоти і ефіри жирного ряду (оцетова, олійна, валеріанова і т. д.) і поширені кислоти і ефіри бензолової будови (бензойна, саліцилова, кумарова, корична та ін.), які майже не зустрічаються у терпенових рослин.

Коротка характеристика рослинних олій, що найчастіше вживаються в ароматерапевтичній практиці

Олії, що використовуються для приготування ароматерапевтичних сумішей, називають транспортними, або базовими. Вибір рослинної олії, яка стане основою суміші, не менш важливий, ніж правильний підбір композиції ефірних олії. Кожне з них володіє рядом терапевтичних властивостей, які слід враховувати. Нижче приведені рослинні олії, найчастіше вживані в ароматерапевтичній практиці.

Висихаючі олії

Енотери (Примули вечірньої) — олія цінна високим вмістом γ-линоленової кислоти, яка є попередником простагландинів. Широко застосовується в косметологічній і дерматологічній практиці. Прийом всередину препаратів, що містять цю олію сприяє підвищенню рівня простагландину Е в організмі. Це дозволяє регулювати артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, попереджати інфаркт міокарду, полегшує протікання клімактеричного періоду, нормалізує менструальний цикл, сприяє виношуванню вагітності. Олія енотери володіє антиканцерогенними, антиоксидантними властивостями і антитромбічною дією.

Напіввисихаючі олії

Виноградного насіння — насіння винограду (Vitis vinifera L.) — містить олію: від 6% — в чорних сортах, до 20% — в білих. Олію одержують з відходів виноробного виробництва. Насіння відділяють від оболонки плодів, відмивають від вуглеводів і залишків пульпи, сушать, сепарують, перемелюють і пресують або екстрагують. Для екстракції, як правило, використовують зріджений під тиском вуглекислий газ (метод вуглецевої екстракції) [1, 2, 3, 4].

Основні жирні кислоти — лінолова (70%), олеїнова (25%) і пальмітинова (5-10%); в складі знайдені також арахинова, пальмітолєїнова і ліноленова кислоти. По своєму складу схоже з соняшниковим, але на відміну від нього термостабільна, завдяки чому використовується при приготуванні їжі. Універсальне, дуже добре зволожує шкіру, сприяє її регенерації. Володіє яскраво вираженими антиоксидантними властивостями. Підходить для догляду за нормальною і жирною шкірою. Широко застосовується для приготування масажних сумішей у чистому вигляді або в суміші з іншими рослинними оліями.

Гірчичну — одержують з насіння чорної, білої і сарептської гірчиці (сімейство Cruciferae — Хрестоцвітні) шляхом пресування. Залежно від виду гірчиці, в насінні міститься від 35 до 47% жирної олії, що має різний колір, смак і запах. Олія з насіння чорної гірчиці жовтувате з яскраво вираженим гострим смаком і запахом; білої — має жовтий колір і гострий смак. Його звичайно використовують в хлібопекарській промисловості, кондитерському і консервному виробництві [3, 4].

Жирнокислотний склад гірчичної олії схожий з складом рапсової олії: олеїнова (до 30%), α-лінолієва (15-20%), ліноленова (до 10-12%) кислоти. Нерафінована олія містить 40-64% ерукової і 5-8% екозенової кислот, вітаміни А, Е. Оскільки ерукова і екозенова кислоти роблять негативний вплив на міокард, гірчичну нерафіновану олію не рекомендують застосовувати при захворюваннях серця [6, 7].

Мелену макуху, що залишається після вичавлювання олії, розмелюють в порошок. Це і є добре відома кожному «гірчиця», яку додають в їжу. Гірчичний порошок використовують для виготовлення гірчичників. Діючою речовиною в насінні гірчиці і, відповідно, в гірчичниках, є глікозид синігрин. Коли гірчичний порошок обливають гарячою водою, під впливом ферменту мірозина, що знаходиться в насінні, синігрин розщеплюється на цукор, кислу сірчанокалієвую сіль і алілгірчичну олію. Саме ця олія обумовлює специфічний запах і пекучий смак столової гірчиці.

Олія володіє зігріваючими (місцево-дратівливими) властивостями, надає судинорозширювальну, бактерицидну дію. Ефективна при лікуванні застійних явищ в легенях і шлунково-кишковому тракті, захворюваннях суглобів. Так, гірчична олія є одним з основних компонентів лікувальної мазі «Ефкамон», вживаної при артритах, поліартритах, міозитах, люмбаго, ревматизмі, радикуліті, мігрені. Олія гірчиці застосовується як протівогельмінтний засіб.

Олія повільно і слабо окислюється і довго бережеться. Тому її нерідко додають до інших жирних олій і засобів з їх приготованих, що збільшує термін їх придатності.

Гірчичну олію застосовують також як змащувальний матеріал: унаслідок її високої проникаючої здатності і здатності підвищувати міцності еластичних волокон, цією олією обробляють взуття з шкіри, що оберігає її від проникнення вологи і істотно збільшує «витривалість».

Волоського горіха — жирну напіввисихаючу олію, одержують з ядер волоського горіха (Juglans regia) з сімейства горіхових (Juglandaceae) шляхом пресування або екстракції органічними розчинниками або зрідженим вуглекислим газом СО2. Багато незамінні жирні кислоти, містять до 65% лінольової (45-55%), олеїнової (16-32%), α-линоленову, 5-7% γ-линоленової і невелику кількість пальмітинової, стеаринової і миристинової кислот. Олія вмістить власні антиоксиданти, які зберігають її від прогоркання, фітостерини, фосфоліпіди, цераміди (65% 3-го и 4-го типа и 35-36% 1-го и 2-го типа), вітаміни А, групи В, Е, Р. Із-за високих смакових якостей олію волоського горіха використовують у харчовій промисловості [1, 3, 6, 7].

Олію рекомендують застосовувати всередину при ревматоїдному поліартриті і коронарній серцевій недостатності. Добре зволожує і заспокоює шкіру, захищає її від вільнорадикального окислення, тому часто вводиться в засоби для сухої шкіри, області навкруги очей, бальзаму для губ, засобу по догляду за тілом. Володіє охолоджуючими властивостями, тому застосовується в лікуванні гострих інфекційних хвороб і захворювань, що супроводжуються висипаннями на шкірі. Використовується в лікуванні захворювань шкіри нейронендокринного характеру.

Кукурудзяна — надає зігріваючу і підсушуючу дію на тканині. Містить трігліцеріди олеїновою, лінольової і граничних кислот. Олія містить вітамін Е і фітостеріни. Лінольова кислота і фітостеріни знижують рівень холестерину в крові, у зв'язку з чим застосовується в практиці лікування захворювань судинної системи. Ефективно при набряках і застійних явищах. Рекомендується для приготування лімфодренажних сумішей, для очищення і лікування зубів і порожнини рота.

Кунжутна — дуже корисна для сухої шкіри. Містить лінольову, олеїнову, ліноленову і пальмітинову і стеаринову жирні кислоти, а також сезамол, володіючий антиоксидантною дією. Завдяки сезамолу, олія дуже довго зберігає свої властивості — до 7 років. Багата лецитином, мікроелементамі і вітамінами. Живить, зволожує, вирівнює шкіру, усуває роздратування і лущення, додає шкірі пружність і еластичність. Рекомендується для догляду за тонкою, виснаженою шкірою, зокрема навкруги очей, і ніжної дитячої. Рекомендується для приготування крапель в ніс і вуха, для збагачення масажних олій при лікуванні захворювань бронхо-легенної і серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту, при загальному виснаженні організму.

Макова — одержують методом пресування з насіння маку снодійного (Papaver somniferum) сімейства макових (Papaveraceae).

Мак снодійний обробляється з якнайдавніших часів ради їстівного насіння, багатого чудовою жирною олією і білковими речовинами. Пізніше було встановлено, що молочний сік, що міститься в маку, володіє винятковими болезаспокійливими властивостями. Виведена безліч сортів як олійного, так і лікарського призначення. Лікарські сорти маку відрізняються товстостінністью плодових коробочок. Олійні — великою кількістю насіння з підвищеним вмістом олії.

Олія має ясно-жовтий колір і характерний приємний запах. Містить більше 70% линольової і линоленової кислот, близько 30% олеїнової кислоти, пальмітинової і стеаринової кислот. Унаслідок такого складу жирних кислот, олія маку практично не гіркнутиме. Застосовується при виготовленні косметики інтенсивної дії. В ароматерапії широкого вживання не одержало через рідкість і дорожнечу цієї олії [1, 2, 3].

Соняшникове — одержують з насіння соняшнику однорічного (Helianthus annuus) з сімейства складноцвітих (Compositae). Назва рослини походить від слів «helio» — сонце, «anthus» — квітка, «annuus» — однорічний, тобто сонячна квітка, або квітка сонця однорічна.

У насінні кращих сучасних вітчизняних сортів міститься до 52% напіввисихаючої жирної олії. Також міститься багато вуглеводів, білкових речовин, фітин, хлорогенової кислоти, небагато дубильних речовин і органічних кислот.

Олію одержують шляхом пресування з обрушеного насіння. Олія гарячого пресування має інтенсивний золотисто-жовтий колір і характерний присмак підсмаженого насіння (харчові сорти). Олія холодного пресування слабкіше забарвлено і менше пахне.

Олія містить олеїнову (до 40%), лінольову (до 45%), пальмітинову, стеаринову, арахинову, лігноцеринову кислоти. В олії міститься також віск. Склад олії залежить від кліматичних умов, в яких виростає сировина і технології вирощування. Існують сорти соняшнику, з яких одержують олію з високим вмістом олеїнової (до 60%) і пальмітинової кислот. При цьому вміст лінольовой кислоти в олії складає не більше 2,5%. Така олія більш термостабільна і рекомендується для смаження. Для ароматерапії годиться нерафінована олія вищих сортів. Вона має колір від ясно-жовтого до жовтого, слабкий своєрідний запах і приємний смак. Володіє зволожуючою, регенеруючою, пластифікуючою властивостями. Заспокоює шкіру, унаслідок чого застосовується при висипах і свербінні, інфекційних ураженнях шкіри. Олія багата олеїновою кислотою, частіше застосовується при виготовленні косметичних засобів, оскільки вона стійка до окислення [3, 4].

Расторопші — містить комплекс поліненасиченних жирних кислот. Надає протизапальні, епітелізуючі, ранозагоювальні, противиразкові дії, один з найефективніших гепатопротекторів, запобігає всмоктуванню токсичних з'єднань, що поступили в організм. Проявляє антиоксидантні властивості, ефективна при лікуванні ран, опіків, порушенні цілісності і фізіологічного статусу слизистих оболонок.

Рижкову — одержують з насіння рижка посівного (Camelina sativa) з сімейства хрестоцвітних (Cruciferae) методом пресування або екстракції органічним розчинником. Олія має світло-коричневе забарвлення і різкий запах. В насінні міститься 35-42% жирної олії, 25-30% білків, вітамін Е. Олія використовується переважно як змащувальне, для виготовлення оліфи і мила, рідше уживається в їжу [1, 2, 3, 6, 7].

Більше 50% жирних кислот олії відносяться до поліненасичених — омега-3 і омега-6. Основними в олії є α-ліноленова (35-45%) і лінольовая (18-22%) кислоти. В олії також знайдені олеїнова (16-18%), ейкозенова (15-20%), пальмітинова (3-8%) кислоти. Рижкова олія багата токофероламі. Володіє яскраво-вираженою антиоксидантною активністю. Може використовуватися як природний аналог вітаміну F. Може застосовуватися в косметичних лініях по догляду за старіючою і в'янучою шкірою, а також при необхідності відновлення шкіри після агресивної дії вітру і температурних перепадів [1, 7].

Завдяки присутності в олії поліненасичених кислот, застосовується при лікуванні опіків, ран, язви шлунку. Як пом'якшувальний засіб додають в косметичні засоби.

Сафлорова — цінується через високий вміст поліненасиченої лінольової кислоти. Знижує рівень холестерину в крові, володіє сонцезахисним ефектом, сприяє загоєнню ран, опіків.

Соєва — одержують з насіння рослини з сімейства бобів (Fabaceae, Leguminosae) — сої (Glycine max). Це важлива продовольча, технічна і кормова рослина. Насіння містить 30-52% повноцінного білка, 15-27% напіввисихаючої олії, А, В, З, Е [6, 7].

Соя — одне з найважливіших олійних культур сучасного землеробства. Олію одержують пресуванням або екстракцією (гексаном або етанолом) з розмелених бобів. За об'ємом щорічного світового виробництва соєва олія займає п'яте місце. Значна частина соєвої олії йде на технічні потреби, зокрема, для виробництва мила, свічок, штучного воску, лаків, емалі, друкарських, малярних і акварельних фарб, гліцерину, клейонки, лінолеуму, пластмас, косметичних засобів. Сира соєва олія має не дуже приємний запах, тому для харчових цілей її рафінують. Нерафіновану олію використовують для заправки олійних світильників (замість гасу), як змащувальний матеріал для двигунів.

У ароматерапії і медицині використовують тільки рафіновану олію. Вона є блідо-жовтою рідиною з приємним запахом. В процесі очищення з олії видаляють, а потім відділяють цінну речовину — фосфатид лецитину.

Соєва олія відрізняється високим вмістом поліненасичених жирних кислот (більше 60%, включаючи 6-10% α-ліноленової кислоти) з невисокою стабільністю. Основні компоненти соєвої олії— лінольова (до 50%), олеїнова (22-26%), пальмітинова (9-12%) і стеаринова (5-6%) кислоти [2, 3, 4].

Як і всі олії, багаті незамінними жирними кислотами, соєва олія володіє здатністю відновлювати епідермальний бар'єр і вологоутворюючу здатність шкіри, а завдяки наявності токоферолів і фітостеринів — стимулювати процеси регенерації тканин. В косметиці використовується в невеликих кількостях.

Чорнушки посівної (Чорний тмин) — до недавнього часу широко використовувалося лише в східній медицині. Містить речовини, що інгібірують вивільняння гістаміну, тому широко застосовується при лікуванні алергічних захворювань різної етіології, зокрема хвороб шкіри. Олія сприяє зниженню рівня глюкози в крові, у зв'язку з чим застосовується в практиці лікування цукрового діабету. Застосовується як ефективне сечогінне, жовчогінне, м'яке проносне, імуностимулюючий засіб.

Лавандову олію витягують з свіжих суцвіть. Вона цінується за свій складний смолянисто-фруктовий букет, у складі якого можна розрізнити і квітковий відтінок. Переважаючим компонентом є ефір ліналілацетат з бергамотовим запахом. В олії високої якості 35 - 60% цього ефіру. Вищий вміст небажаний, оскільки це може заглушити специфічний аромат лаванди.

Квітковий запах лаванди залежить від присутності ліналоола, гераніола і нерола, фруктовий аромат обумовлений не тільки ліналілацетатом, але і іншими ефірами, а також ізоаміловим спиртом і деяким кетоном, серед якого переважає еталамілкетон. Смолянистий відтінок запаху додає борнеол, який у великій кількості псує загальний букет продукту.

Високосортна лавандова олія розчиняється в 70%-ном етиловому спирті в співвідношенні 1:2, 1:3, що є однією з основних вимог парфумерної промисловості.

Розчинність лавандової олії залежить від часу збирання врожаю. На початку цвітіння рослин олія лаванди розчиняється погано (1:30,1:20). При цвітінні 60 - 70% лаванди воно розчиняється набагато краще і тримається в межах 1:2, 1:3 до дозрівання насіння.

Розчинність лавандової олії залежить також від якості сировини і способу його переробки. Відомо, що листя і стебла рослин містять мало ефірів і значну кількість терпенових вуглеводів, нерозчинних в розбавленому спирті. Олія, одержана з сировини некондиційного різання (із стеблами 20 - 25 см завдовжки), в період цвітіння 50% рослин лаванди, практично нерозчинна в 70%-ном спирті (1:30 - 20). Тоді як кондиційна сировина тієї ж партії (з довжиною стебел до 10 см) дає значно кращу розчинність (1:10 - 12). Встановлено також, що витягнута парою олія має розчинність 1:9 - 10, а при переробці гидродистилляціей - 1:2 – 3 [1, 3, 6, 7].

Шавлієву олію одержують з суцвіть. Вона жовтуватого кольору, легкорухомої консистенції, приємного, солодкуватого запаху бергамотової амбри, який нагадує запах лавандової олії, відрізняючись від останньої відсутністю смолянисто-бальзамового запаху. Конкрет, виділений екстракцією, має зеленувато-коричневий колір, густу консистенцію, приємний аромат, що нагадує амбру; є хорошим фіксатором і володіє здатністю заглушати запахи синтетичних речовин.

Ефірна олія троянди. Трояндову олію витягують з пелюсток або квіток рослини. Залежно від способу отримання і якості сировини вона може бути рідкою або густою, ясно-жовтого або зеленуватого кольору. Трояндова олія часто густіє вже при 18 – 20 °С, виділяючи білі, схожі на кристали пластівці стеароптенів, які складають 20 - 25%. Сорти олії, що містять невелику кількість стеароптенів (5 - 6%), при кімнатній температурі не густіють [3, 4, 6, 7].

У нерозбавленому стані трояндова олія має неприємний запах, а при розбавленні спиртом придбаває аромат троянди. Одержують її перегонкою (гідродистиляцією), рідше екстракцією. Трояндові екстрактні олії мають ніжніший аромат, оскільки в них зберігаються без зміни всі кращі компоненти.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство