Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

РОЗФАСОВКА І УПАКОВКА ПРОДУКЦІЇ

До числа продуктів, що випускаються підприємствами харчової промисловості в загорненому і фасованому вигляді, відносяться: хлібобулочні і кондитерські вироби, кусковий цукор, мука, цукор-пісок, харчеконцентрати, консерви, вино, пиво і ін.

Упаковка проводиться в цілях оберігання виробів від впливу вологи, сторонніх запахів, механічних пошкоджень, для тривалішого зберігання і забезпечення санітарно-гігієнічних вимог, а також для додання виробам привабливого вигляду.

Залежно від геометричної форми і фізико-механічних властивостей харчові продукти, що випускаються в упакованому вигляді, можна розділити на три основні групи:

- штучні вироби - шоколад в плитках, карамель, цукерки, бісквіти, буханці, кусковий цукор і др.;

- сипкі продукти - драже, заморожені овочі, какао-порошок, цукор-пісок, мука і др.;

- рідкі і пастоподібні продукти - пасти, продукти, підготовлені до консервації, напої і ін.

Штучні вироби загортають кожне окремо або по декілька виробів в той, що одну загальну завертить. Сипкі продукти фасують в пакети з подальшим їх запечатуванням; пластичні і рідкі продукти фасують в банки і пляшки.

КЛАСИФІКАЦІЯ ОБЛАДНАННЯ

Відповідно до характеру процесів упаковки машини для упаковки харчових продуктів можна розділити на обгортувальні, укладальні і фасувально-пакувальні.

У машинах, що завертають і укладають, упаковка створюється в два етапи: підготовка продукту до обгортування і обгортування або укладання продукту в різні обгортувальні матеріали або коробки.

У фасувально-пакувальних машинах для сипких продуктів першим етапом упаковки є виготовлення пакету або, якщо машина забезпечена готовими пакетами, підготовка пакету до наповнення. Другим етапом є наповнення пакету продуктом.

Фасувальні машини для в'язких пластичних і малов'язких (рідких) продуктів виконують дві операції: відділяють задану кількість (порцію, дозу) продукту і подають його в тару.

Як пакувальні матеріали і тара застосовуються парафінований і писальний папір різної густини, алюмінієва фольга, целофан, поліетиленові плівки, картон, пергамент і підпергамент жерстяні і скляні банки, пляшки.

Наповнювально-дозувальні машини

Фасовка підготовлених до консервації харчових продуктів в тару - один з основних процесів консервного виробництва. Подачу в консервну тару певної кількості продукту, що підлягає консервації, здійснюють автоматичні пристрої. Вони відділяють від загальної кількості продукту задану порцію і подають в консервну тару. Пристрої для наповнення консервної тари за об'ємом називаються дозуваннями, а для наповнення по рівню – наповнювально-дозувальними.

Наповнювально-дозувальні машини, що використовуються в промисловості, можна класифікувати по ряду ознак:

- по ступеню механізації - на неавтоматичні, напівавтоматичні і автоматичні.

- за способом створення тиску, необхідного для наповнення - на гравітаційні (під дією сили тяжкості) атмосферні і вакуумні, поршневі і комбіновані;

- по конструкції - на карусельні і лінійні, багатопозиційні;

- по фізико-механичних властивостях фасованих продуктів - для сипких, рідких, малов'язких і в'язких пластичних.

Способи герметизації і типи закупорювання

Герметизація жерстяних банок проводиться шляхом утворення подвійного закочувального шва, який є міцним щільним з'єднанням корпусу банки з фланцем кришки. Закочувальний шов складається з п'яти шарів жерсті, причому три шари утворено кришкою і два - корпусом. Між шарами жерсті знаходиться ущільнююча прокладка з еластичного матеріалу (паста або гумові кільця).

Для герметизації фігурних банок застосовують пасту або гумові кільця, які виготовляють з не вулканізованої гуми перетином 1x1 мм, а для герметизації циліндрових банок - водоаміачну пасту, що виробляється з синтетичного латексу, каоліну, каніфолі і аміаку.

Скляну тару укупорюють металевими (жерстяними або алюмінієвими) кришками, забезпеченими для герметизації ущільнюючими прокладками.

Банки і пляшки герметизують, обтисковим і різьбовим способами обкату, а вузькогорлі пляшки - корончатими кришками за способом СКК. При будь-якому способі укупорювання, кришки з прокладкою повинні бути міцно і герметично зафіксовані на віночку горла тари, і залишатися постійно в такому положенні на всіх подальших процесах консервації, транспортування і зберігання консервів.

Спосіб СКО полягає в такій деформації фланця кришки обтиском або обкаткою, коли фланець підгинається під кант на горлі банки. При цьому кант вдавлюється в гумове ущільнююче кільце.

Спосіб СКК полягає в обжиманні корончатої кришки навкруги горла пляшки. Ущільнення забезпечується пробковою або поліетиленовою прокладкою, притискуваною кришкою до торця горла пляшки.

Спосіб СКН заснований на щільному притисненні кришки до банки силами пружності, діючими на фланець кришки після її насадження (напрессовки) на горло банки. Гумове кільце ущільнювача, що знаходиться між фланцем кришки і горлом банки, запобігає доступу повітря до продукту.

Спосіб «Імра» припускає таку деформацію кришки, коли кромка її фланця заходить під опуклість на горлі банки, а ущільнення досягається притисненням кільцевої пластичної прокладки до торця горла банки.

Спосіб «Твіст-офф» може бути застосований лише для тари, що має на зовнішній поверхні горла чотири (або більш) похилі виступи. Відігнуті всередину краї кришки, надітої на банку, при повороті кришки на 90° зволікаються виступами вниз, а кільцева прокладка ущільнювача притискається до торця горла банки.

Спосіб «Омнія» розроблений для алюмінієвих кришок, що деформуються кулачками. Ущільнення з горлом банки забезпечується пластичною прокладкою, як і у попередньому випадку.

Встановлено, що більш герметичне закупорювання забезпечується, коли ущільнююча прокладка знаходиться на бічній поверхні віночка горла.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство