Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

Післяжнивне дозрівання зерна

Властивості зерна в процесі зберігання не залишаються постійними, а змінюються, причому не тільки під впливом зовнішніх чинників, але і унаслідок активної дії біологічної системи зерна. Особливо помітні ці зміни в перший період зберігання (в результаті післяжнивного дозрівання зерна). У зв’язку з комплексною зміною фізіологічних, біохімічних і технологічних властивостей зерна даний процес відрізняється великою складністю. Інтенсивний розвиток різних процесів в зерні і зерновій масі супроводжується значним виділенням двоокису вуглецю, пари води, теплової енергії.

Післяжнивне дозрівання зерна різних культур продовжується до 2...2,5 міс. При цьому діяльність ферментів розвивається так, що процеси синтезу переважають над процесами гідролізу. Встановлено, що зміст небілкового азоту знижується в результаті збільшення білкового, зменшується кількість поновлюючих цукрів, знижується активність ферментів, зростають всхожість і енергія проростання. Фактично процеси післяжнивного дозрівання зерна починаються зразу ж після скошування у валки. Особливо інтенсивно всі процеси протікають протягом першого місяця.

При післяжнивному дозріванні кукурудзи в качанах відбувається активне перенесення білків, вуглеводів і жирів із стрижня качана в зерно. В результаті їх вміст в зерні підвищується.

Нормальному розвитку процесів при дозріванні зерна сприяють сушка зерна на сонце і активне вентилювання теплим повітрям (25...30 °С) [4]. В цьому випадку помітно поліпшуються і технологічні властивості зерна, особливо хлібопекарські достоїнства пшениці, іржі і трітікале.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство