Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.75 (2 Голоса)

ОСНОВНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ ОПЕРАЦІЇ І ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА КРУПИ

Складові частини зерна круп’яних культур характеризуються основними структурно-механічними і физико-хімічними особливостями.

Різні круп’яні культури характеризуються неоднаковим ступенем міцності зв’язку квіткових плівок з ядром. Наприклад, у ячменю оболонка міцно зростається з ядром, а у гречки, рису і проса це примикання менш міцне. Досвід підприємств круп’яної промисловості показує, що крупне зерно лущити легше, ніж дрібне.

Слід також мати на увазі, що міцність зв’язків квіткових плівок з ядром значною мірою визначається ступенем вогкості зерна - чим вище вогкість, тим важче зерно лущити.

У процесі підготовки до переробки структурно-механічні властивості зерна, нерозривно пов’язані з його будовою, використовуються для того, щоб, впливаючи на них різними технологічними прийомами, змінювати ці властивості, що полегшить відділення плівок при лущенні і зробить ядро стійкішим до зовнішніх дій.

Унаслідок неоднакових структурних особливостей ядра, зерна круп’яних культур характеризуються різним ступенем опірної дії робочих органів машини.

Для технологічних цілей дуже важливо, щоб зернова маса складалася з однакових по склоподібності і борошнистості зерен, оскільки сумісна переробка суміші тих і інших зерен порушує режим роботи машин і приводить до втрати ядра.

При лущенні зерна круп’яних культур велике значення має ступінь вогкості ендосперма, оскільки це обумовлює ослаблення або посилення опірності його руйнуванню. Чим вологіше ендосперм (до встановленої межі), тим легше він зберігається від руйнування.

Не менше важливе значення на круп’яних заводах надають сортуванню зерна на фракції по крупності. Це викликано тим, що на лущення дрібного зерна потрібно більше зусиль, ніж на лущення крупного.

Хід технологічного процесу в значній мірі визначає однорідний склад зернової маси (типи, сорти, крупність). Це дуже важливо враховувати при тому, що підсортуванні помольних партій.

Одним з основних показників якості круп’яного зерна є плівчастість. Якість зерна тим вище, чим менше його плівчастість.

При оцінці технологічних властивостей зернової маси її колір, запах, і смак дають уявлення про різні відхилення від встановлених норм.

Відмітною особливістю круп’яного виробництва є різноманіття видів зерна і крупи, що виробляється з нього. Крім того, в процесі лущення зерна прагнуть зберегти в цілості його ядро, що піддається обробці для додання йому потрібного вигляду і форми. Все це обумовлює складність і розгалуженість технологічного процесу на круп’яному заводі.

Технологічний процес на круп’яному заводі включає наступні етапи: підготовку зерна до переробки; переробку зерна в крупу.

Перший етап технологічного процесу здійснюється в зерноочисному відділенні круп’яного заводу, де передбачається проведення наступних операцій:

· очищення зернової маси від домішок;

· обробка зерна до лущення (видалення остюків, гідротермічна обробка);

· попереднє сортування.

Зерно очищають від сторонніх домішок на круп’яних заводах, так само як і на борошномельних заводах, на зерноочисних машинах - сепараторах, трієрах, аспіраційних колонках.

Куколевідбірочні і овсюговідбірочні машини застосовують на круп’яних заводах, як для очищення зерна від домішок по довжині, так і для відділення облущених зерен від не облущених. Також машини використовують при переробці вівса в крупу, рису лому від рису цілого, а також при контролі наявності крупи і роздроблених частинок ядра, що залишилися в лушпинні.

Основні процеси переробки зерна в крупу

У рушальном відділенні круп’яного заводу, куди поступає в переробку підготовлене в зерноочисному відділенні зерно, здійснюються операції, з яких складається власне процес виробництва крупи:

- сортування по крупній підготовленого до переробки зерна (до лущення);

- лущення (зняття зовнішніх покривів);

- сортування суміші продуктів, одержаних в результаті лущення, для видалення борошнистих і роздроблених частинок;

- виділення ядра з суміші облущених і не облущених зерен;

- дроблення або різання ядра;

- шліфування і полірування крупи;

- сортування і контроль крупи.

На малюнку  показана зразкова послідовність технологічних операцій в рушальном відділенні круп’яного заводу.

Схема послідовності операцій в шелушильному відділенні

Рис -Схема послідовності операцій в шелушильному відділенні

Залежно від виду зерна, що переробляється, і виду крупи, що виробляється, окремі операції можуть бути розвинені або виключені.

Виробництво крупи - 3.5 out of 5 based on 2 votes

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство