Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

Основні критерії, що враховуються при проектуванні сучасного молокопереробного підприємства

На кафедрі технологічного обладнання переробних підприємств Кримського агротехнологічного Університету вже восьмий рік функціонує учбово-виробнича лабораторія по переробці молока. Унікальність цієї лабораторії в тому, що це єдина в Україні діюча виробнича ділянка переробки молока у вищому учбовому закладі. Лабораторія одночасно є учбовою базою для студентів спеціальності «Технологія зберігання, консервації і переробки молока», а також ланкою учбово-науково-виробничого тваринницького комплексу Університету. З’єднання в одному виробничому комплексі тваринницької ферми і переробляючої ділянки дало можливість підвищити рентабельність виробництва, понизити собівартість молочної продукції, підвищити прибуток.

Вироблювана продукція – молоко нормалізоване, пастеризоване; масло вершкове, вершки, м’які сири, сир. В даний час стоїть задача модернізації лабораторії, зокрема створення цеху по виробництву кисломолочної продукції з метою розширення бази практики студентів технологічного факультету, а також розширення асортименту продукції, що випускається.

Перший етап створення цеху – проектування. Чим принципово відрізняється сучасне молокопереробне підприємство, від аналогічного, але спроектованого десять, п’ятнадцять або більше років тому? Що мається на увазі під поняттям «сучасне виробництво»? Відповіді на ці питання певною мірою дала повчальна програма «Виробництво і упаковка молочної продукції», яка проводилася в м. Вашингтон (округ Колумбія) і організована міністерством торгівлі США. В гранично стислій формі основні принципи, якими характеризується сучасне молочне підприємство, на думку провідних американських компаній (наприклад, PMMI, Agri Mark) наступні:

- максимальне енерго - і ресурсозберігання;

- гнучкість технологічних ліній і процесів;

- відповідність жорстким санітарно-гігієнічним вимогам;

- безпека виробництва;

- необхідний ступінь автоматизації процесів;

- сучасні комплектуючі і матеріали;

- конкурентоздатні технології і одержувані продукти.

Від того, наскільки якісно і грамотно виконаний проект, які включені комплектуючі, обладнання, з яких матеріалів, з яким ступенем надійності і економічності, залежить стабільність і ефективність роботи цього підприємства (цехи) надалі.

Відповідність підприємства або цеху жорстким санітарно-гігієнічним вимогам досягається шляхом проектування і використовування CIP – миття при максимальній промиваємості всіх ліній і вузлів. Для досягнення показників, якими характеризуються ультрачисті і стерильні лінії, використовуються системи очищення і стерилізації повітря і води. Для управління роботи ліній встановлюються двохсідельні незмішуючі клапани з незалежними сідлами, в яких передбачена можливість відкриття сідел незалежно один від одного для їх промивки, що гарантує необхідний рівень санітарно-гігієнічних характеристик лінії.

У CIP – митті на лінії повернення миючого розчину автоматично контролюються концентрація миючих засобів і об’єм розчину, що дозволяє значно економити витрату миючих засобів при кожному циклі миття. Кожний резервуар з миючим розчином об’єднаний замкнутим контуром з окремим теплообмінником, що забезпечує повне розчинення миючого засобу у воді без мішалки. Крім того, підтримується постійна температура миючого розчину, тим самим забезпечується значна економія енергетичних ресурсів. В станцію CIP –мойки можуть бути включені, окрім резервуарів з кислотою, лугом і чисто водою, резервуар для додаткової санітарної обробки лінії, в якому знаходиться гарячий (з температурою 95 ºС) водний розчин дезинфікуючої речовини заданої концентрації, резервуар для поворотної води, яку можна використовувати повторно для обполіскування, і резервуар для нейтралізації використаних миючих розчинів.

Провідні американські фірми, проектуючи лінію, прагнуть до максимально економічного витрачання ресурсів підприємства. Наприклад, при необхідності охолоджування продукту в резервуарі до нього підводиться контур, де як хладоносій використовується водопровідна вода з регульованою швидкістю потоку, а необхідна температура цієї води досягається за рахунок включення в цей контур теплообмінника з контуром крижаної води, в якому відбувається теплообмін між двома хладоносіями. Цей підхід дозволяє раціонально використовувати крижану воду, а отже, і електроенергію.

Вживання виносного блоку охолоджування з секцією регенерації тепла дозволяє з максимальним ефектом використати енергію нагріву молока при пастеризації, і понизити одночасно витрати крижаної води на охолоджування пастеризованого молока.

Використовування сучасних комплектуючих і матеріалів гарантує їх тривалий термін служби за відсутності необхідності частого обслуговування.

На рисунке зображено нове обладнання вузла приймання молока на підприємстві продуктивністю 500 т/доб.

Вузол прийому молока на підприємстві потужністю 500 т/доб

Рис. - Вузол прийому молока на підприємстві потужністю 500 т/доб.

Так, наприклад, на лініях CIP – миття з агресивними середовищами встановлюється клапани і вентилі, що мають всередині покриття з еластомерів (наприклад, тефлону), на продуктових лініях встановлюються клапани з високим ступенем поліровки внутрішньої поверхні (Ra = 0,8 Мм або 180 grit), що дозволяє якісно промивати лінію. Найпростіший і поширеніший вид клапана – дисковий в модифікованому вигляді, контролюючий перекриття потоку рідини, - у декілька разів збільшує свій термін експлуатації. Модифікація, що полягає в тому, що корпус клапанів має не циліндрову, а сферичну форму, забезпечує оптимальний розподіл навантаження при проходженні потоку і кращу промиваємость клапана.

Гнучкість виробничого процесу є однією з найважливіших вимог. Вона дозволяє максимально ефективно використовувати наявні потужності і варіювати асортимент і графік вироблення продуктів залежно від запитів ринку. Гнучкість забезпечується установкою багатофункціональних буферних резервуарів, які можуть бути використані, наприклад, для різних видів молока. При цьому контроль параметрів продукту в резервуарі, його заповнення і спорожнення відстежується автоматичною системою управління лінією. Гнучкість виробництва також пов’язана з установкою в клапанних гребінках двохсідельних незмішуючих клапанів (про них вже указувалося вище), через які одночасно пропускають два потоки. Кроме того, на гнучкість виробництва позитивно вплине установка сепаратора-нормалізатора (наприклад фірми «Альфа-лаваль»), який у разі потреби може використовуватися багатофункціонально.

Важливий чинник – безпека виробництва – також закладається на стадії проектування. Наприклад, при проектуванні пастеризатора по нормах US, за допомогою спеціального насоса автоматично контролюється тиск, причому тиск на продуктовій лінії встановлюється вище, ніж на лінії тепло - і хладоагентів. Важливо відзначити, що навіть при пошкодженні пластин пастеризатора, молоко потрапляє в сервісні середовища (проточна, крижана вода), а не навпаки.

Безпека є одним з критеріїв якості проекту при розробці схеми автоматизації виробничих процесів. Кожному проекту потрібен свій рівень автоматизації залежно від задач виробництва.

У більшості сучасних ліній використовується система централізованого комп’ютерного управління лінією, дозволяюча управляти всім процесом одній людині, з контролем і можливістю корекції всіх параметрів виробництва, з автоматичною архівацією і аналізом даних. Може бути також встановлений модем, що дозволить проводити діагностику стану лінії безпосередньо із заводу компанії виробника.

Система централізованого комп’ютерного управління

Рис. - Система централізованого комп’ютерного управління

Безумовно, найважливішим критерієм рівня сучасного молочного підприємства є висока якість сировини і готового продукту.

Для коректування якості сировини в сучасній молочній лінії, особливо для виробництва йогуртів, сирів, молочних десертів, повинен бути встановлений деаератор, в якому з молока віддаляються розчинені повітряні кульки, а з ними і сторонні запахи. Найефективніше процес деаерації відбувається при температурі 55-60 ºС.

При нормалізації молока в потоці контроль змісту жиру можна здійснювати установкою на лінії спектрометра, який забезпечує заданий параметр з точністю до 0,03%. Можлива також комбінація різних способів нормалізації молока в одному проекті – автоматичний, з використанням спектрометра і ручний, з використанням жіромера.

Розумне поєднання всіх вказаних чинників дасть можливість створити цех виробництва молочних продуктів, що відповідає сучасним вимогам високоефективного виробництва, одночасно є хорошою виробничою базою для підготовки майбутніх технологів молочної галузі.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство