Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Машини для попередньої обробки плодовоовочевої продукції

До процесів попередньої обробки продукції відносяться калібрування, сортування, інспекція і миття сировини.

Калібрування - розділення продукту на групи з приблизно однаковими розмірами формою і масі. Сортування - розділення продукту на групи приблизне однакової якості.

Калібрувальні пристрої

Калібрування плодів і овочів здійснюється на калібрувальних пристроях різних типів.

Стрічкові калібрувальні пристрої  є послідовно змонтованими під нахилом стрічковими транспортерами з отворами різних діаметрів. Продукт, потрапляючи на стрічки транспортера в отвори свого діаметру, розділяється на 3 групи. Замість стрічки можуть використовуватися вібраційні полотна або одне полотно, розділене по ширині на зони з різними отворами.

Вібраційні калібрувальні пристрої  застосовуються для калібрування картоплі і інших твердих плодів.

Барабанні калібрувальні пристрої  є барабанами, що обертаються, з отворами на поверхні. Поверхня розділена на зони з отворами зростаючих розмірів, що мають різну форму: круглу, овальну. Різновидом барабанних калібрувальних пристроїв є паралельно змонтовані перфоровані барабани, що обертаються, 3, між якими є плоска похила поверхня (вулик) 2. Плід проходить в отвір барабана і падає в збірний лоток ( усередині барабана ), а потім відводиться на подальшу переробку. Крупніші плоди потрапляють на наступний барабан і т. д.

Дискові калібрувальні пристрої  складаються з корпусного диска, що обертається, 2 і довгастих ребер 3 і 4, розташованих над диском так, що утворюють отвори діаметром d1, d2 і d3. Розміри отворів можуть регулюватися зміною положення ребер над поверхнею диска.

Плід, потрапляючи на поверхню диска під дією сили тяжкості, виштовхується в отвори між ребром і поверхнею диска під дією відцентрової сили, що утворюється при обертанні диска.

Калібрувальні пристрої

Рис. 3.4 Калібрувальні пристрої

У валкових калібрувальних пристроях  і валковострічкових  отвір утворюється відповідно між двома паралельно змонтованими східчастими валами, що обертаються, 1, між східчастим валом і похило змонтованим стрічковим транспортером 2.

Тросовий калібрувальний пристрій  складається з рухомих тросів, що непаралельно розходяться. Зверху показано положення плоду, коли він лежить на рухомих тросах, відстань між центрами яких менше розміру плоду.

Коли відстань між тросами перевищує діаметр плоду, він падає в збірку.

Шнековий калібрувальний пристрій здійснює калібрування плодів кулястої форми двома шнеками, що обертаються в протилежні сторони, з постійним кроком і діаметром, що зменшується.

Конусний калібрувальний пристрій  аналогічний по пристрою шнековому калібрувальному пристрою. Калібруючий ефект забезпечується двома конічними валами, відстань між якими постійно збільшується.

Вагові калібрувальні пристрої придатні для калібрування плодів будь-якої геометричної форми: плоскої, округлої, кулястої і подовженої. Крім того, їх продуктивність теоретично не обмежена. Калібрувальний пристрій складається з ряду послідовно встановлених стаціонарних вагових пристроїв і рухомого чашкового транспортера з плодами. Застосовуються також вагові калібрувальні пристрої, що складаються з рухомих об’єднаних механізмів терези - чашка.

Універсальна калібрувальна машина.Універсальна калібрувальна машина із змінними робочими органами  може калібрувати майже всі види плодів і овочів. В ній продукт поступає в п’ять потоків, що значно підвищує продуктивність машини.

Універсальна калібрувальна машина

Рис. - Універсальна калібрувальна машина

Машина складається із станини, завантажувального пристрою 5, калібровочної головки 2, збірок 8 для висновку продукту з машини і приводу 6. В калібрувальній головці розташовано п’ять пар східчастих валів 7, що обертаються назустріч один одному. Комплект, що складається з східчастих і шнекових валів різних розмірів, калібрує плоди і овочі, що розрізняються формою і розміру. Подача продукту в калібрувальну головку здійснюється скидувачами 3, що обертаються, встановленими над п’ятьма похилими стрічковими транспортерами 4.

Залежно від форми продукту східчасті вали можна нахилити на кут до 18°, забезпечуючи при цьому поступальну ходу продукту.

З калібрувальної головки плоди випадають в збірники 8. У міру заповнення збірників стрічковим транспортером 9 спрямовують плоди одного розміру на укладання в консервні банки або в ящики. Привід складається з електродвигуна з черв’ячним редуктором і ланцюгових передач, що обертають східчасті вали або шнеки.

Продуктивність машини 0,28 - 0,42 кг/з (1000 - 1400 кг/ч). Частота обертання східчастих валів 38 об/хвил, шнекових - 55 об/хвил (відповідно 3,8 і 5,5 рад/с). Потужність електродвигуна 1 кВт. Габаритні розміри 3038X X1792X2176 мм. Маса машини 1190 кг [15].

Обладнання для інспекції сировини

Конвейєр інспекційний роликовий А9-КТ2-О призначений для інспекції і обполіскування овочів і фруктів.

Конвейєр А9-КТ2-О  складається з каркаса 3, транспортерного полотна, завантажувального бункера 2, кишень 4, приводу 5 і душового пристрою 6.

Конвейєр А9-КТ2-О

Рис -Конвейєр А9-КТ2-О:1 - транспортерне полотно; 2 - бункер; 3 - каркас; 4 - кишеня; 5 - привід; 6 - душовий пристрій.

На каркасі укріплені підшипники провідного і натяжного валів із зірочками. Зірочки несуть на собі тяговий ланцюг з транспортерним полотном, виконаним з дюралюмінієвих роликів діаметром 70 мм [15].

Технічна характеристика конвеєра А9-КТ2-О

Продуктивність (по томатах) 3т/год

Швидкість руху транспортерного полотна 0,12 м/с

Встановлена потужність 0,6 кВт

Габаритні розміри, мм 4250X1212X1700

Маса 570 кг

При русі полотна ролики перекочуються по гумових спрямовуючих, примушуючи повертатися продукт, що знаходиться на них, що забезпечує кращі умови інспекції.

На полотно продукт поступає через завантажувальний бункер, забезпечений заслінкою, регулюючою товщину шару продукту. Для видалення відходів по довжині транспортера з обох боків розташовані спеціальні кишені.

Продукт, що пройшов інспекцію, обполіскується водою з душового пристрою, встановленого над похилою частиною транспортера. Вивантаження продукту проводиться через регульований по висоті лоток.

Миття плодоовочевої продукції

Миття є одним з основних процесів консервного виробництва, який впливає на якість кінцевого продукту. В консервному виробництві миттю піддаються сировина і тара всіх видів, технологічне обладнання, приміщення виробничих цехів, інвентар і т. п.

Режими миття залежать від видів об’єктів. Наприклад, сировина залежно від консистенції піддається різним режимам миття (жорсткому або м’якому); тара, обладнання, інвентар і інші об’єкти - залежно від виду забруднень.

 

Види забруднень. Поверхня сировини, тари, інвентарю, обладнання і виробничих приміщень може бути забруднена частинками як мінерального, так і органічного походження.

Сировина звичайно забруднена частинками грунту, піску, а також соком пошкодженої сировини, причому в кабачках, огірках і інших овочах пісок може знаходитися навіть в підшкірному шарі.

Сировинна тара і нова склотара звичайно забруднені частинками мінерального походження: пилом, у тому числі і скляним. Поверхня жерстяної тари, як правило, покрита пилом і мінеральними оліями.

На поверхні оборотної скляної тари звичайно містяться складні забруднення, що складаються з рідкої і твердої фаз: частинки консервованого продукту, жири (частіше рослинна олія), які при тривалому зберіганні і висиханні утворюють міцну плівку. Окремі компоненти рідкої фази забруднень, що полягає, наприклад, з вуглеводів і жирів, різним чином адсорбуються вхідною в забруднення твердою фазою.

Задачі процесу миття - видалити з поверхні сировини, тари, обладнання, інвентарю і приміщень забруднення, у тому числі і мікроорганізми.

Миючі розчини. Консервну сировину, тару і кришки СКО звичайно миють чистою водою, причому сировина - холодною, а кришки і тару - гарячішаю. Оборотну тару, обладнання і приміщення обробляють миючими розчинами. Миючий розчин - це розчинене у воді одне або декілька миючих засобів (детергентов). Миючі розчини не повинні робити шкідливого впливу на здоров’я обслуговуючого персоналу і руйнуючої дії на матеріали, з яких виготовлені тара і мийні машини.

Миючий розчин повинен забезпечити активне і повне протікання наступних процесів: змочування поверхонь, діспергирування забруднень, що піддаються миттю (набухання, пептизаціия і дроблення білкових речовин, омилення жирів); стабілізація забруднень, що відділилися від поверхні, в миючому розчині (брудонесуча здатність миючого розчину).

Класифікація мийних машин

Для миття консервної сировини, тари, інвентарю і приміщень використовуються машини і установки різних типів і конструкцій.

Мийні машини повинні відповідати наступним технологічним вимогам: універсальність роботи, чистота відмитих об’єктів, мінімальна витрата води і енергії, виключення псування сировини або бою і деформації тари, механізовані завантаження і вивантаження, простота виготовлення і обслуговування, малі металоємність і маса, безперервність роботи і можливість використовування в потокових технологічних лініях, безпека обслуговування.

Машини для миття сировини. Кількість забруднень на поверхні рослинної сировини залежить від природи сировини. Миття щодо чистих плодів і овочів ведеться в м’якому режимі - відмочка і обполіскування - чистою проточною водою. Сильно забруднену сировину миють з використанням щіткових пристроїв, тобто активного режиму миття, що передбачає механічну дію на сировині. Миття корне - і бульбоплодів ведеться в жорсткому режимі дією на сировині механічних активаторів (лопатей і т. д.). Для миття рослинної сировини як миюче середовище використовується питна оборотна і проточна вода.

Щітково-мийна машина Т1-КУМ-3. Машина призначена для миття огірків, баклажанів, кабачків і інших щодо твердих плодів і овочів. Основою машини  служить ванна 5, виготовлена з кутового і листового прокату.

Щітково-мийна машина Т1-КУМ-3

Рис. - щітково-мийна машина Т1-КУМ-3.

Ванна прикріплена до чотирьох стійок 20, виготовленим з швелера. Для зручної швидкої санітарної обробки машини дно ванни виконано у вигляді двох трапецеїдальних частин.

У верхній частині ванни на одному рівні встановлено п’ять блоків 3, зібраних з капронових і гумових щіток. Під щітковими блоками розміщений щітковий піддон 4, що складається з п’яти секцій, закріплених на кутовій рамі 2. Кожна секція піддону складається з щіток і планок, що чергуються. Рама секцій встановлена на ексцентриках, за допомогою яких регулюється зазор між щітками, що обертаються і нерухомими, залежно від розмірів сировини, що піддається миттю, в межах 50 мм.

У передній частині ванни на похилій ділянці рами 2 встановлені металеві грати 22 для збору сторонніх твердих предметів. В кінці щіткових блоків розміщений елеватор 19, що є двома похилими паралельними ланцюгами з шкрябаннями і планками, утворюючими ковші 18 і укріпленими на спеціальних ланках. За елеватором розташований роликовий транспортер, що складається з двох паралельних горизонтальних ланцюгів 9 з пальцями, на яких обертаються ролики 10 при русі їх по спрямовуючих 11, встановленим під транспортером. Для регулювання натягнення ланцюгів елеватора і транспортера машина забезпечена натягачами 8 і 14.

Паралель елеватору і роликовому транспортеру встановлені шприцеві пристрої, що складаються з колекторів відповідно 17 і 13 і насадок 12 і 6. На трубопроводі, що підводить воду до шприцевих пристроїв, розміщений замочний вентиль 7 з електромагнітним приводом, що блокується з електродвигуном приводу машини і забезпечує подачу води тільки при працюючій машині. Вода з колекторів після обполіскування сировини поступає у ванну 5. Надлишок води у ванні разом з легкими домішками переливається в кишеню 21 і віддаляється з машини.

Привід щіткових блоків, елеватора і роликового транспортера здійснюється ланцюговими передачами від електродвигуна через черв’ячний редуктор 16, на якому встановлений блок 15 із зубчатого колеса і зірочки. Натягнення приводних ланцюгів здійснюється натяжними зірочками 23.

Сировина завантажується в передню частину ванни на металеві грати 22, а потім поступає під щіткові блоки, що обертаються. Блоки проводять очищення сировини від забруднень і одночасно транспортують його уздовж ванни до елеватора. Елеватором сировина підіймається з ванни і передається на роликовий транспортер, звідки по лотку прямує на подальшу операцію.

Технічна характеристика машини Т1-КУМ-3

Продуктивність, кг/год

по огірках до 4000

по баклажанах 300

по кабачках 3000

Витрата води, м3/год 3

Місткість ванни, м3 1,8

Швидкість руху транспортера, м/с 0,182

Встановлена потужність, кВт 2,2

Габаритні розміри, мм 4850x1420x2140

Маса, кг 1725

Ванна мийна ІПКС-114-2Ц(Н)

Ванна призначена для миття посуду, столових приладів і інвентарю на підприємствах громадського харчування і харчової промисловості  [17].

Технічна характеристика ванни мийної ІПКС-114-2Ц

Розмір мийної секції, мм 500x500x300

Габаритні розміри, мм 1100x550x900

Маса, кг 24

Ванна мийна ІПКС-114-2Ц(Н)

Рис. 3.8 Ванна мийна ІПКС-114-2Ц(Н)

Особливості:

-

ванна виконана з харчової неіржавіючої сталі;

-

ванна виготовляється з використанням цільнотянутих мийних секцій;

-

ванна має розбірну конструкцію і регульовані по висоті опори;

-

мийні секції мають зливний отвір діаметром 50 мм і комплектуються зливним сифоном з пробкою;

-

каркас ванни може бути виготовлений з конструкційної сталі, забарвленої двошаровою полімерною фарбою кольору хром-металік.

Бланшируватель ИПКС-073-02

Бланшируватель призначений для короткочасної теплової обробки (бланширування) овочів і плодів [17]

Технічна характеристика бланширувателя ИПКС-073-02

Продуктивність,  кг/год

60

Об’єм ванни,  л

75

Робітник об’єм ванни,  л

50

Діапазон робітників температур,  ºС

70-95

Встановлена потужність,  кВт

7,0

Габаритні розміри,  мм

850х650х950

Масса,  кг

70

Бланшируватель ИПКС-073-02

Особливості:

- повністю виконаний з харчової неіржавіючої сталі і має одностінну кришку;

- внутрішній резервуар виконаний на основі цільнотянутої ванни розміром 500х500х400мм;

- має вбудовані електронагрівачі і блок управління, що дозволяють підтримувати температуру продукту і теплоносія

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство