Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голоса)

Машини для дроблення плодів і овочів

Відповідно до розмірів частинок в продуктах подрібнення Рвачев В.  В. розрізняє наступні види дроблення [110]:

-  крупне, коли щонайбільший розмір фрагментів перевищує 50 мм;

 - середнє, якщо щонайбільший розмір фрагментів знаходиться в межах 2…50 мм;

-  дрібне, коли щонайбільший розмір частинок знаходиться в межах 1…2 мм;

-  тонке, якщо щонайбільший розмір частинок не перевищує 1 мм [110].

Двохбарабанна дробаркаВ даній книзі ми розглядаємо процес дроблення сировини на ділянках первинної переробки фруктів і овочів. Цей тип дроблення відноситься до середнього подрібнення.

Для дроблення плодів і овочів в технологічних лініях первинної переробки сировини консервної промисловості застосовують двохбарабанну, однобарабанну, ножову і вальцову дробарки [110, 129].

Двохбарабанна дробарка  складається з набраних на два вали зубчатих дисків 1. Вона може бути також змонтована з двох литих зубчатих барабанів. Вали обертаються в протилежні сторони. Число оборотів валів неоднакове; при цьому забезпечуються різні окружні швидкості зубів і різні зусилля, що розривають продукт. Подрібнений продукт падає вниз на колосникові грати 2. При цьому продукт піддається додатковому дробленню до розмірів, що забезпечують прохід його через зазори між колосниками. Продукт завантажується в бункер 3.

Двохбарабанна дробарка заводу імені Куйбишева використовується на консервних заводах для дроблення плодів, томатів і інших продуктів.

При діаметрі зубчатих дисків 180 мм і частоті обертання 250 об/хвил і 300 об/хвил забезпечує продуктивність 8 т/год [42].

Однобарабанна дробарка показана на (рис. 3.16). В чавунному корпусі 1 обертається барабан 2 із закріпленими на ньому зубчатими рейками 3. Нерухома зубчата рейка 4, через западини якої проходять зуби рейки, що обертається, замінює другий барабан.

Схема ножової дробаркиСхема ножової дробарки показана на (рис. 3.17). В цій дробарці процес подрібнення носить більшою мірою характер стругання, ніж дроблення. Дробарка представляє собою масивний барабан, що обертається, 1, на поверхні якого під кутом встановлені ножі 2 (в даному випадку 3 ножа). Барабан приводиться в обертання валом 3. Всі ці деталі розташовані в чавунному корпусі 4. Перед кожним ножем є виїмка для зрізаючого продукту, який потім викидається з барабана дробарки відцентровою силою. Продукт попадає із завантажувального бункера на барабан, що обертається, з великою швидкістю, а потім в зазор між барабаном і плитою 5, положення якої можна регулювати (її можна встановлювати ближче до центру, далі від осі обертання). Коли до плити підходить ніж, він знімає (зіскоблює) з продукту стружку, а потім викидає її з машини.

Відзначимо, що барабанна ножова дробарка КДП-3М має барабан діаметром 300 мм, обертається з частотою 2550 об/хвил, при цьому окружна швидкість ножів досягає 30 м/с [110].

На (рис. 3.18) показана схема вальцьової дробарки, яка використовується для подрібнення зернових культур. Вальцьова дробарка складається з двох чавунних рифлених валів 1 і 2, що обертаються в протилежні сторони. Підшипники валу 1 нерухомі; підшипники валу 2 рухомі. За допомогою пружини 3 можна регулювати зазор між ними від 3 мм до 20 мм.

вальцьова дробарка

Відзначимо, що перераховані дробарки придатні для подрібнення кісточкових плодів. Зазори між робочими органами більше розмірів насіння, тому насіння залишається цілими.

У разі подрібнення фруктів кісточкових культур кісточки затискаються між робочими органами і піддаються подрібненню. До подрібнення кісточок приводить значна окружна швидкість ножів у відомих дробарках, особливо в барабанній ножовій дробарці.

Таким чином, задача селективного подрібнення плодів кісточкових культур, при якому фруктова м’якоть подрібнюється, а кісточки залишаються цілими, потребує спеціального розгляду [110].

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство