Технологія і обладнання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції
  • Регистрация
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 1.00 (1 Голос)

Гідротермічна обробка зерна

Основна задача гідротермічної обробки (кондиціонування) зерна на борошномельних заводах - поліпшення його борошномельних властивостей, підвищення здатності дати більший вихід готової продукції (борошна) високої якості при менших витратах енергії.

При переробці пшениці і іржі в сортове борошно процес помелу зерна будується з розрахунком максимально можливого виділення ендосперму у вигляді крупи з подальшим подрібненням його в борошно. Оболонки зерна, які містять велику кількість речовин, не засвоєних організмом людини, прямують у висівки. Такому розділенню багато в чому сприяє правильно організована гідротермічна обробка (ГТО) спрямовуваної в помел зернової маси, яка дозволяє змінювати структурно-механічні властивості окремих частин зерна (крихкість ендосперму, в’язкість оболонок) і покращувати його технологічні властивості.

Процес гідротермічної обробки полягає в дії на зерно водою і теплом з подальшим його відволоженням в засіках протягом заданого періоду, необхідного для правильного розподілу доданої в зернову масу води.

По вигляду обробки зерна розрізняють наступні способи кондиціонування:

- «холодне» - зерно зволожують водою з температурою 15 – 20оС і спрямовують в бункери для відволоження;

- «гарячіше» - зволожене зерно піддають тепловій обробці на спеціальних апаратах — кондиціонерах; після теплової обробки зерно спрямовують в бункери для відволоження;

- швидкісне - зерно зволожують на спеціальних апаратах (АСК), в яких для обробки зерна використовується пара.

Порядок обробки зерна: швидкісний кондиціонер, бункер, мийна машина, вологознімач, апарат для зволоження, бункер для відволоження.

«Холодне» кондиціонування. Найпростіший спосіб ГТО, що не вимагає спеціальних апаратів. Схеми «холодного» кондиціонування при сортовому помелі пшениці і іржі передбачають обробку зерна на мийній машині, де, крім зволоження зернової маси на 2 – 3 %, відбувається її очищення від легких і важких домішок. Після мийної машини встановлюють зволожувальний апарат водоструминної дії, який використовується для додавання необхідної кількості води. Величина зволоження визначається різницею між початковою вогкістю зерна і що рекомендується на першій драній системі: для зерна I типу у розмірі 14 – 15 %; для II - 15,5 - 16,5 %; для III - 14,0 - 15,0 %; для IV – 15 - 16,5 % [1].

«Холодне» кондиціонування широко використовується на борошномельних заводах і дає позитивні результати. Проте в зимовий час, коли на завод поступає зерно з мінусовою температурою, необхідно його підігріти до 10 – 15 °С.

«Холодне» кондиціонування вимагає тривалого відволоження, а для цього необхідні значні місткості.

Час відволоження залежить від типу пшениці, склоподібності, вогкості і виду кондиціонування. Тверді пшениці при холодному кондиціонуванні вимагають тривалішого (до 24 г) відволоження, а для м’якої пшениці достатньо 4 - 8 г [4].

Тривалість відволоження зерна залежить від температури води, що зволожує його. Чим холодніше вода, тим більше вимагається часу для відволоження.

«Гаряче» кондиціонування. Застосовують на борошномельних заводах, обладнаних спеціальними апаратами-кондиціонерами ЗК (у) - 6 для теплової обробки.

Обчищене від домішок і зволожене в мийній машині зерно поступає для теплової обробки в легко-водяний кондиціонер шахтного типу, де воно проходить через секції шахти, обладнані чавунними радіаторами. В радіаторах циркулює гаряча вода з температурою 70 - 80 оС [1]. Зерно нагрівається і частково підсушується. Перед виходом з кондиціонера зерно охолоджується в охолоджувальній секції, потім поступає в бункери для відволоження.

Гідротермічна обробка зерна - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

По темам:

История Украины

Культурология

Высшая математика

Информатика

Охотоведение

Статистика

География

Военная наука

Английский язык

Генетика

Разное

Технологиеские темы

Украинский язык

Филология

Философия

Химия

Экология

Социология

Физическое воспитание

Растениевосдство

Педагогика

История

Психология

Религиоведение

Плодоводство

Экономические темы

Бухгалтерские темы

Маркетинг

Иностранные языки

Ветеринарная медицина

Технические темы

Землеустройство

Медицинские темы

Творчество

Лесное и парковое хозяйство